Algemene voorwaarden voor uw bouwbedrijf; waar moet u op letten?

Moet u ook als eenmanszaak in de bouw juridische documenten regelen? Zeker, in de bouwsector is het laten opstellen van de juiste algemene voorwaarden juist van groot belang. Wat is belangrijk om te regelen en waar moet u op letten? Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

  1. Allereerst is het belangrijk om na te gaan op welke manier een overeenkomst tot stand komt. Hoewel in de bouw vaak een mondelinge ‘Prima, ik kom langs’ of ‘Wij gaan het afmaken’ voldoende is, blijft het belangrijk om na te denken of er ook schriftelijke afspraken nodig zijn. Dit kan handig zijn als u met uw opdrachtgever in conflict komt of als er onenigheid ontstaat over wat er is afgesproken. Goede algemene voorwaarden vormen dan een belangrijke basis.
  2. Daarbij is het handig om iets te regelen over meer- of minderwerk. In de bouwpraktijk blijkt vaak dat er een aanpassing van de afgesproken offerte nodig. Als hierover niets is geregeld in uw algemene voorwaarden, kan hier discussie over ontstaan. Wat geldt er dan? Met het bijvoegen van algemene voorwaarden bij uw offerte kunt u gemakkelijk zelf richtlijnen over het aantal uren of het tarief opnemen.
  3. Een ander lastig punt is het wel of niet geven van garanties. De opdrachtgever heeft recht op bepaalde wettelijke garanties, maar deze kunt u als bouwbedrijf wellicht uitbreiden of waar mogelijk inperken. Hierbij moet er – in overleg met u – gekeken worden naar de juiste balans tussen service van uw bedrijf en het eigen risico van de opdrachtgever. In de algemene voorwaarden kunt u duidelijk communiceren naar de opdrachtgever wat u wel en niet vergoed, zodat hierover geen discussie mogelijk is.
  4. Het beperken van uw aansprakelijkheid is misschien wel het belangrijkste en grootste punt op de agenda. Er kan bij een bouwbedrijf veel misgaan en de schade kan bij een (bedrijfs)ongeval of technisch probleem enorm oplopen. Om te voorkomen dat uzelf voor grote schadeposten moet opdraaien, kunt u uw aansprakelijkheid beperken tot een minimum in de algemene voorwaarden. Zo vermindert u uw risico en geeft u de opdrachtgever duidelijkheid over wat u wel en niet vergoed.

Naast deze vier punten zijn er nog meer zaken die handig zijn om juridisch te regelen. Twijfelt u of uw algemene voorwaarden wel waterdicht zijn voor uw bouwbedrijf? Of heeft u nog geen juridische documenten voor uw bedrijf? Laat u adviseren door de juristen van Young Law en ontvang binnen 5 werkdagen de bestelde documenten.

Heeft u vragen over dit artikel, neem dan gerust contact met ons op. U maakt uw algemene voorwaarden voor uw bouwbedrijf binnen 10 minuten via https://younglaw.nl/p/algemene-voorwaarden/