Algemene voorwaarden voor een webshop: do’s en don’ts.

Bij het starten van een webshop komen vrijwel altijd een aantal juridische vragen op. Want hoe regel je als ondernemer zaken als betalingen, annulering of garantie van je producten? Young Law adviseert je graag waar u op moet letten als je algemene voorwaarden opstelt voor een webshop.

DO: Zorg ervoor dat u de rechten die consumenten hebben, goed opneemt. Op grond van de wet hebben consumenten als zij iets kopen via een webshop verschillende rechten, zoals een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Kijk goed of dit ook op uw webshop van toepassing is. Daarbij is het handig om te kijken naar de verplichtingen die een consument gedurende die 14 dagen heeft, zoals het ongeopend laten van een verpakking. En moet de klant de kosten voor het terugzenden zelf betalen?

DONT: Vergeet niet om de juiste garantieregeling op te nemen. Wanneer kan een klant iets terugsturen? Waar sta je als webshop wel of niet voor in qua kwaliteit? Zijn er harde eisen waaraan een product uit uw webshop aan moet voldoen? Het ontbreken van een duidelijke bepaling omtrent garantie kan een probleem geven als je een klacht ontvangt van een klant.

DO: Belangrijk is om uw aansprakelijkheid als webshop zoveel mogelijk te beperken. Zo is het bij een webshop specifiek van belang om zaken als toegankelijkheid en veiligheid van het platform op te nemen in de algemene voorwaarden. Zo kunt u bijvoorbeeld, indien de website tijdelijk niet beschikbaar is, hiervoor niet zomaar aansprakelijk worden gesteld.

DONT: Algemene voorwaarden voor een webshop zijn incompleet zonder duidelijke voorwaarden omtrent betalen. Vergeet daarom nooit om begrijpelijke en eenduidige betalingsvoorwaarden op te nemen. Denk hierbij aan een duidelijke vaste prijs, de betaling van verzendkosten of de geldende betalingstermijn.

Kortom, algemene voorwaarden kunnen een uitkomst bieden voor veel juridische problemen, maar let hierbij goed op wat er precies wordt opgenomen en wat de juridische gevolgen hiervan zijn. Onze juristen van Young Law helpen je graag hiermee. Zie voor meer informatie https://younglaw.nl/p/algemene-voorwaarden-webshop/.