Bent u benieuwd wanneer en waarvoor u kan worden beschermd bij het opstellen van algemene voorwaarden? Het verschil tussen B2B (Business to Business) en B2C (Business to Consumer) kan hierbij voor uw onderneming een groot verschil maken.

Algemene voorwaarden die gelden tussen ondernemingen zijn niet onderworpen aan de strenge regels die wel voor consumenten gelden. Nu is de vraag waar dit vorige uit blijkt? Enkele verschillen tussen B2B en B2C algemene voorwaarden zijn als volgt:

  • Bedingen in B2C algemene voorwaarden dienen begrijpelijk voor een consument te worden opgesteld. Bij twijfel over de uitleg van een beding heeft de meest gunstige uitleg voor de consument voorrang. Deze regel geldt ook met betrekking tot B2B algemene voorwaarden maar in mindere mate. De meest gunstige uitleg voor een onderneming wordt genuanceerder toegepast.
  • Het herroepingsrecht in B2C algemene voorwaarden is verplicht. Als consument heeft u het recht om binnen 14 dagen de aankoop te herroepen. Dit is niet verplicht in B2B algemene voorwaarden. Van belang is dus om hier in uw algemene voorwaarden rekening mee te houden.
  • Prijzen dienen in B2C algemene voorwaarden altijd inclusief BTW te worden vermeld. De gedachte hierachter is dat een consument nooit voor een onaangename verrassing komt te staan. In het geval van B2B algemene voorwaarden kan de onderneming zelf een keuze maken.
  • Tot slot is het bij B2B algemene voorwaarden niet verplicht de verzendkosten te vermelden, dit is wel verplicht in B2C algemene voorwaarden.

Daarnaast definieert het Burgerlijk Wetboek een grijze- en zwarte lijst waarin duidelijk wordt gemaakt welke bedingen niet in B2C algemene voorwaarden opgenomen kunnen worden. De grijze- en zwarte lijst gelden niet ten aanzien van B2B algemene voorwaarden. De wet biedt voor ondernemingen geen specifieke bescherming. Dit maakt dus een groot verschil voor uw onderneming en de aansprakelijkheid daarvan.

Heeft u vragen over het verschil tussen B2B en B2C algemene voorwaarden of over andere juridische documenten? Bel gratis met een van onze juristen en krijg persoonlijk advies: +31 0850654737