Een BV oprichten

Het besluit is genomen: U gaat ondernemen! Maar hoe? Welke rechtsvorm past bij uw situatie en welke rechten en plichten horen daarbij? Wij leggen u graag uit wat een Besloten Vennootschap (BV) precies inhoudt en wat er komt kijken bij het oprichten ervan.

Wat is een BV?

Een BV is een rechtspersoon. Daarmee is een BV een juridische entiteit is die zelfstandig kan deelnemen aan het rechtsverkeer. Het is ‘zelf’ de drager van alle rechten en plichten. Een rechtspersoon kan — net als een natuurlijk persoon — schulden en bezittingen hebben, overeenkomsten sluiten en aansprakelijk worden gesteld.

Maar een rechtspersoon kan niet zelf handelen. Om te kunnen handelen, is een vertegenwoordiger nodig die namens de rechtspersoon de rechtshandelingen verricht. Deze vertegenwoordiger maakt onderdeel uit van het bestuur van de rechtspersoon. Het bestuur bestaat uit natuurlijke personen en/of rechtspersonen.

Contact Young Law

Het oprichten van een BV: de financiële aspecten

Is er startkapitaal nodig voor het oprichten van een BV?

Nee, in principe heeft u voor het oprichten van een BV geen startkapitaal nodig. Op 1 oktober 2012 trad namelijk een wetswijziging in, waardoor er voor de oprichting van een BV geen startkapitaal meer nodig is. Voor die tijd had u een verplicht startkapitaal van €18.000 nodig om een BV op te kunnen richten. Dit was voor veel mensen een hoge drempel om een BV op te richten. Dankzij de wetswijziging van 2012 hoeft u alleen een symbolisch bedrag te storten (€0,01) als startkapitaal voor de oprichting van uw BV.

Voor de oprichting van een BV heeft u wél nog een notariële akte nodig. Young Law regelt dit hele proces graag voor u, voor een bedrag van slechts €300!

Is een BV oprichten fiscaal voordeliger?

Fiscaal gezien is een BV aantrekkelijker dan een eenmanszaak wanneer u ongeveer €80.000-€100.000 winst per jaar boekt. Dit komt voornamelijk doordat u voor de winst van een eenmanszaak 52% belasting betaalt, terwijl voor de winst in de BV een belastingtarief van 20% of 25% belasting geldt.

BV oprichten is aantrekkelijker voor investeerders

Wilt u kapitaal aantrekken, dan is het zeker aan te raden om een BV op te richten. Investeerders staan namelijk niet te springen om geld te steken in een eenmanszaak. Bij een investering in een eenmanszaak, die daardoor wordt omgezet naar een vof, worden de investeerders namelijk zelf ook persoonlijk aansprakelijk voor de schulden die de andere vennoot van de vof aangaat.

Bij een BV is dit niet het geval. Een BV is namelijk een kapitaalvennootschap dat aandelen kan uitgeven. Deze aandelen vertegenwoordigen de waarde van het bedrijf. Door het uitgeven van nieuwe aandelen kan de BV kapitaal aantrekken van zijn nieuwe investeerders. De investeerder is slechts gebonden aan de schulden van de vennootschap tot het bedrag van zijn inleg. Daarmee loopt een investeerder dus veel minder risico en is een investering in een BV veel aantrekkelijker!

Heb ik een holding nodig voor het oprichten van een BV?

De oprichting van een holding is niet verplicht wanneer u een BV opricht. Toch raden we u aan dit wel te doen. Uw holding bezit dan de aandelen in de BV. U bezit op uw beurt weer alle aandelen van de persoonlijke holding. Daardoor bent u dus de eigenaar van de holding en de holding is weer eigenaar van de BV die in deze situatie ‘werkmaatschappij’ wordt genoemd. Deze constructie wordt ook wel de holdingstructuur of een dubbele bv-structuur genoemd.

Een holdingstructuur heeft een aantal voordelen:

  • U kunt, door activa in de holding onder te brengen, deze activa beschermen tegen de risico’s die de werkmaatschappij loopt. Zo kunt u bijvoorbeeld uw pensioen onderbrengen in de holding, waardoor eventuele schuldeisers van de werkmaatschappij er niet aan kunnen komen.
  • De holding heeft ook fiscale voordelen. U kunt bijvoorbeeld winsten en verliezen met elkaar verrekenen als u meerdere BV’s onder uw holding heeft hangen.

Dit zijn slechts twee voordelen van de oprichting van een holding. Meer voordelen vindt u in ons blog ‘Waarom een persoonlijke holding oprichten?’.

Welke administratieplicht heeft een BV?

Naast alle voordelen van een BV, heeft deze ook een duidelijk nadeel. Er gelden namelijk strikte wettelijke administratieplichten. Zo moet u jaarlijks de jaarrekening van de BV deponeren bij de KvK. En hoe groter de onderneming, hoe meer gegevens deze moet deponeren bij de KvK.

Hulp nodig bij het oprichten van uw BV?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of heeft u hulp nodig bij de oprichting van uw BV? Bel ons dan voor een gratis adviesgesprek op +31 (0)85 065 47 37