Ontdek onze nieuwe aanpak! We focussen nu op kant-en-klare oplossingen en stoppen met maatwerk bestellingen en telefoondienst. Geniet van gegarandeerde kwaliteit en betaalbaarheid met onze zelf doen documenten. Dezelfde vertrouwde prijs en direct beschikbaar. Bedankt voor uw steun tijdens deze spannende verandering.
Young Law Team!
Checklist samenwerking aangaan
Leestijd: 3 minuten

Steeds meer ondernemers dus ook zzp’ers zoeken elkaar op om zo gezamenlijke opdrachten binnen te halen of om samen opdrachten uit te voeren. Ondernemers zijn steeds vaker van elkaar afhankelijk en hebben elkaar dus nodig. Zeker wanneer ze kansen zien om met een partner hun marktpositie te verbeteren of een nieuwe markt aan te boren. Samenwerken lijkt eenvoudig, maar is dit ook werkelijk zo? Een samenwerking aangaan met een nieuwe partner is een grote stap waarbij beide partijen een groot eigen belang hebben. Heeft u de juiste partner gevonden om mee samen te werken? Dan is het belangrijk om het gezamenlijke doel zo goed mogelijk te beschrijven. Ook in juridisch opzicht moet de samenwerking geregeld worden. De vraag is dan ook waar u op moet letten bij het aangaan van een samenwerking. Welke samenwerkingsvormen zijn er? En wat is daarbij het verschil?

Wat kunnen risico’s zijn bij een samenwerking?

Omdat u, als het goed gaat, een langdurige samenwerking aangaat, is het van belang dat u zeker weet dat uw zakelijke partner ook de juiste partner voor u is. De belangrijkste basis voor een samenwerking is vertrouwen. Vertrouwelijke informatie moet ook vertrouwelijk blijven en daarom is het raadzaam om elkaar een geheimhoudingsverplichting op te leggen. Maak vanaf het begin duidelijke afspraken, hiermee voorkomt u conflicten in een later stadium. Maak geen mondelinge afspraken en voorkom onduidelijkheid.

Enkele zaken die schriftelijk vastgelegd moeten worden zijn:

  • De verantwoordelijkheid per partij
  • De verdeling van de kosten
  • De verdeling van de opbrengsten
  • Wat te doen bij beëindiging van de samenwerking

Hoe kunt u vanaf de start zorgen voor een succesvolle samenwerking

Een succesvolle samenwerking krijgt u alleen als u beiden precies weet waar u aan toe bent. Niet alleen op het gebied van werk maar ook op juridisch gebied. Hiervoor heeft u bepaalde documenten nodig, maar welke? Bij een samenwerking krijgt u ook te maken met risico’s, maar welke risico’s zijn dat dan? Wilt u weten welke documenten u allemaal nodig heeft en welke risico’s u kunt voorkomen? Dan kunt u gebruikmaken van de expertise van YoungLaw. U kunt een samenwerkingsovereenkomst zelf, binnen 5 minuten, opstellen. U vindt hier basisdocumenten die zijn opgesteld door gerenommeerde advocaten en als u hulp nodig heeft hoeft u dat alleen maar te vragen. Wilt u liever een geheel op maat gemaakte samenwerkingsovereenkomst? Ook dat is bij Younglaw geen enkel probleem!

De samenwerkingsovereenkomst

Zoals u eerder al hebt kunnen lezen is het belangrijk om regels en afspraken zo goed mogelijk op papier te zetten. Een samenwerkingsovereenkomst is zo’n schriftelijke overeenkomst. Een samenwerkingsovereenkomst wordt meestal opgesteld tussen twee partijen die samen gaan werken. Wettelijk bestaat er geen samenwerkingsovereenkomst. De algemene regels die van toepassing zijn op overeenkomsten zijn daarom ook van toepassing op een samenwerkingsovereenkomst. U heeft een grote vrijheid over dat wat u wilt regelen in uw samenwerkingsovereenkomst, maar enkele zaken moeten worden vernoemd:

  • Voor welke partijen de overeenkomst van kracht is
  • De rechten van beide partijen
  • De verplichtingen van beide partijen
  • De duur van de overeenkomst
  • Hoe de overeenkomst beëindigd kan worden

Er zijn verschillende soorten overeenkomsten. Wilt u weten welke overeenkomst voor u het beste is? U kunt hierover vrijblijvend advies aanvragen bij YoungLaw.

Het doel van een samenwerkingsovereenkomst

Het doel van het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst is:

  • Het voorkomen van misverstanden tussen de partijen
  • Weten waar beide partijen aan toe zijn
  • De samenwerking overzichtelijk te maken

Er is wettelijk weinig geregeld zodat partijen bij het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst veel vrijheid hebben. Dat kan echter ook problemen opleveren. Wanneer u vergeet om een bepaalde afspraak op te nemen in de samenwerkingsovereenkomst en er ontstaat onenigheid over dan biedt de wet ook geen uitkomst. Een samenwerkingsovereenkomst opgesteld door een jurist of advocaat voorkomt dit.

U kunt op de site van YoungLaw zelf een eenvoudige samenwerkingsovereenkomst opstellen. Dit doet u door een vragenlijst te beantwoorden waarna u ook direct de overeenkomst ontvangt. U kunt er ook kiezen voor om een samenwerkingsovereenkomst op maat te laten maken door de juristen van YoungLaw. Een van de juristen neemt dan contact met u op en bespreekt met u welke punten belangrijk zijn en wat uw wensen zijn. U ontvangt dan binnen 5 werkdagen uw overeenkomst.

Wilt u advies over het aangaan van een samenwerking?

Heeft u vragen, juridisch of fiscaal, over het aangaan van een samenwerking dan kunt u deze stellen aan onze juristen of advocaten. Natuurlijk heeft YoungLaw juristen die u kunnen helpen op elk rechtsgebied. Vragen die vaak gesteld worden bij het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst zijn:

  • Mijn zakenpartner heeft betalingen verricht boven een vastgestelde bevoegdheid. Wat nu?
  • Welke afspraken blijven nog bestaan na het beëindigen van onze overeenkomst?

Bent u van plan om een internationale samenwerking aan te gaan dan kan de  samenwerkingsovereenkomst ook worden vertaald in de taal van uw zakenpartner of in het Engels. YoungLaw heeft een vaste overeenkomst met een juridisch vertaalbureau.

Geschreven door Jessica, Chief Operating Officer