Copyrights en Algemene Voorwaarden
Leestijd: 2 minuten

Algemene voorwaarden omvatten de regels die gelden tussen twee partijen bij een gesloten overeenkomst. Deze regels betreffen voornamelijk zaken zoals betaling, levering, garantie en een geschillenregeling, maar wist u dat u ook een regeling in uw algemene voorwaarden kunt opnemen met betrekking tot copyrights? Werkt u in de creatieve sector en wilt u hier meer over weten? Lees dan vooral verder.

Copyright

Copyright is het Engelstalige woord voor auteursecht. Het auteursrecht is een (exclusief) recht van de maker op zijn of haar werk. Als u bijvoorbeeld een lied heeft geschreven of een jurk heeft ontworpen, ontstaat automatisch een auteursrecht. Hiervoor hoeft u het werk niet te registreren. Het auteursrecht wordt beheert door het Intellectueel Eigendomsrecht. De wetgeving op dit gebied, zoals bijvoorbeeld de Auteurswet, beschermt de maker van het werk.

Intellectueel eigendomsrecht beschermen

Deze auteursrechtelijke bescherming is voor personen in de creatieve sector natuurlijk extra relevant, aangezien hier veel eigen werk wordt gecreëerd. Als u een bedrijf heeft in deze sector, is het van belang dat u duidelijk opneemt in uw algemene voorwaarden hoe het Intellectueel Eigendomsrecht geregeld is binnen uw onderneming.

Er kan bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden worden opgenomen dat alle Intellectuele Eigendomsrechten bij voorbaat moeten worden overgedragen van werknemer aan werkgever. Zo verkrijgt u het intellectuele eigendomsrecht over alles wat binnen uw bedrijf gecreëerd wordt. Ook kan worden genoemd dat al het door u gepubliceerde werk uw intellectueel eigendom is, zodat hier geen onduidelijkheid over bestaat. Ook wanneer u in opdracht van een ander ontwerpen maakt is het verstandig om in de algemene voorwaarden op te nemen dat u het auteursrecht op deze werken behoudt.

Duidelijkheid

Concluderend zorgt het opnemen van een regeling met betrekking tot het Intellectueel Eigendomsrecht in uw algemene voorwaarden voor duidelijkheid en voorkomt het geschillen. Indien er onverhoopt toch een geschil voor de rechter wordt gebracht, geven duidelijke algemene voorwaarden u het nodige steuntje in de rug.

U heeft binnen de grenzen van de wet alle vrijheid om te bepalen hoe u dit onderwerp graag geregeld wilt zien binnen uw bedrijf.

Young Law kan algemene voorwaarden voor u opstellen die volledig aansluiten bij uw wensen. Uw ideeën over copyrights worden hier door middel van maatwerk in verwerkt. Bent u geïnteresseerd in onze services of benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vooral contact met ons op door te mailen naar contact@younglaw.nl.