Disclaimer maken voor ZZP’ers

U heeft een website en mailt dagelijks met uw klanten, opdrachtgevers en leads. U bent namelijk ondernemer. En hoewel het niet wettelijk verplicht is, adviseren wij u voor zowel uw website als uw e-mail een disclaimer te gebruiken. Met een goede disclaimer voorkomt u namelijk onnodige discussies met websitebezoekers of e-mailontvangers.

Maar wat moet er in uw disclaimer staan? Bij Young Law downloadt u disclaimers die de juiste informatie bevatten. Dat scheelt u een hoop uitzoekwerk en dus tijd. Wel zo handig, toch? Ook geeft het een stukje juridische bescherming voor ZZP’ers. Wel zo prettig!

Ja, ik wil een disclaimer maken

Wat is een disclaimer?

Een disclaimer is een vrijwaringsclausule en geen overeenkomst. Disclaimers bestaan al ontzettend lang. Zo komt u ze bijvoorbeeld tegen in publieke ruimtes. Denk maar eens aan de bordjes met de tekst: ‘De directie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies of diefstal van uw eigendommen’. Helaas is niet iedere disclaimer juridisch geldig.

Een disclaimer waarschuwt; het document an sich sluit vaak geen aansprakelijkheid uit. Dat kan namelijk officieel alleen bij documenten van aanbod en aanvaarding, zoals bijvoorbeeld algemene voorwaarden. Op de website kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen dat bezoekers eerst de disclaimer moeten lezen en aanvaarden, zoals dat ook gebeurt met cookies. Op het moment van aanvaarding, is uw disclaimer een juridisch document geworden.

Juridisch geldige disclaimer maken

Niet iedere disclaimer houdt stand in de rechtszaal. Alleen met de juiste inhoud betekent een disclaimer ook echt bescherming voor uw bedrijf. Laat dus de juiste disclaimers maken en voorkom narigheid! Vooral bij ZZP’ers gaat het soms verkeerd.

Voorbeelden van disclaimers

Een disclaimer staat niet altijd op een aparte pagina. Bij sommige websites is dit wel het geval. Hieronder kunt u een aantal voorbeelden van disclaimers bekijken. U ziet dat ieder organisatie het op een andere manier aanpakt:

Om het overzicht te behouden, is het wel zo gemakkelijk om een privacyverklaring en disclaimer los van elkaar te tonen. Zo ziet een gebruiker direct welke informatie van toepassing is.

Wat is het verschil tussen een privacyverklaring en een disclaimer?

Een privacyverklaring is iets anders dan een disclaimer. Bij een disclaimer ligt er nadruk op de toegankelijkheid en punctualiteit van een website. Met een disclaimer zien gebruikers voor welke consequenties een website zich juridisch afsluit. Bij een privacyverklaring is verklaard wat er met persoonsgegevens gebeurt. Op welke manier deze bewaard worden, wat er met deze informatie gedaan wordt en welke informatie überhaupt verzameld is.

Meer weten over een privacyverklaring? Ga naar privacyverklaring maken.

Disclaimer op maat maken als ZZP’er

Een disclaimer is dus handig om bepaalde eenzijdige mededelingen te doen om de bezoeker te informeren. Dit kan bijvoorbeeld een waarschuwing zijn voor mogelijke fouten die op de website staan.

U kunt bij Young Law uit zes verschillende disclaimers kiezen:

  • voor persoonsgegevens;
  • voor uitsluiten contractuele relatie;
  • voor contractinhoud;
  • voor aansprakelijkheid van de houder van de website tegenover derden en aansprakelijkheid van derden ten opzichte van de houder van de website.

Young Law adviseert altijd een disclaimer te gebruiken. Met een goede disclaimer gaat u namelijk de eerste stap naar een mogelijk conflict tegen. Met een juridisch correcte waarschuwing voorkomt u veel problemen. En dat zorgt voor rust en zekerheid. U zit toch ook niet te wachten op een tijdrovend conflict en hoog oplopende advocaatkosten? Als ZZP’er zijn dit risico’s die u niet wilt lopen.

Met een disclaimer van Young Law voorkomt u beide – en dat voor een eerlijke prijs.

Direct een geldige disclaimer maken

Wat is een disclaimer e-mail?

Een disclaimer e-mail is een stukje tekst dat wordt gebruikt om uw aansprakelijkheid in bepaalde situaties te beperken of soms zelfs helemaal af te wijzen. Volgens Wikipedia in een disclaimer e-mail; ‘een vrijwaringsclausule waarin iemand zijn of haar aansprakelijkheid in een bepaalde risico houdende aangelegenheid of situatie afwijst of beperkt’. In een e-mail disclaimer staat in de meeste gevallen;

  • Wat de geadresseerde wel of niet mag doen met de e-mail en de bijlagen
  • Dat de afzender niet aansprakelijk is
  • Dat de e-mail en bijlagen uitsluitend bestemd zijn voor de geadresseerde(n)

In de meeste gevallen is een disclaimer e-mail die u onderaan de mail heeft staan volkomen wettig. Alleen wanneer de disclaimer wordt gebruikt wanneer er sprake is van een verhouding tussen twee of meer personen, moeten wel alle personen hiermee ingestemd hebben. Daarmee is een disclaimer een eenzijdige verklaring waarmee u uw aansprakelijkheid probeert in te perken. Alleen gaat eenzijdig aansprakelijkheid beperken niet zo makkelijk.

Start nu met het maken van een disclaimer.

Ik wil een disclaimer maken

Meer weten? We helpen u met de perfecte oplossing.

Neem contact op