- U kunt het zelf binnen 5 minuten.
- Als u hulp nodig heeft zijn wij er voor u.
- Basisdocumenten opgesteld door gerenommeerde advocaten.
- Vaste prijzen, geen verrassingen.
Samenwerkingsovereenkomst opstellen


Beschrijving
Indien u met een zakenpartner wilt samenwerken, is het van belang dat er afspraken worden gemaakt over onder meer de verdeling van de winst en de aansprakelijkheid. Het is verstandig om deze afspraken schriftelijk vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. Door het schriftelijk vastleggen, voorkomt u onnodige discussies achteraf over hetgeen is afgesproken.
Wat is een samenwerkingsovereenkomst?
Een samenwerkingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen (meestal) twee partijen, die willen samenwerken. De samenwerkingsovereenkomst kan zien op veel verschillende soorten samenwerkingen, waardoor het soms een andere kwalificatie kan krijgen. Denkt u bijvoorbeeld aan een overeenkomst van opdracht. De overeenkomst van opdracht ligt redelijk dichtbij de samenwerkingsovereenkomst, maar verschilt qua strekking. Mocht u twijfelen over of u een samenwerkingsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht nodig heeft, dan kunt u ons altijd bellen voor een vrijblijvend advies op 085 065 47 37.
In de wet komt het begrip samenwerkingsovereenkomst niet terug. Dit betekent dat de algemene regels die van toepassing zijn op overeenkomsten, tevens van toepassing zijn op de samenwerkingsovereenkomsten.
Aangezien er geen specifieke regels van toepassing zijn op de samenwerkingsovereenkomst, heeft men veel vrijheid over hetgeen men wil regelen in de samenwerkingsovereenkomst. Desalniettemin, dient er altijd tenminste het volgende in de overeenkomst te staan:
- welke partijen de overeenkomst van kracht is;
- de rechten en verplichtingen die ieder van de partijen kunnen afleiden uit de overeenkomst;
- de duur van de overeenkomst; en
- op welke wijzen de overeenkomst beëindigd kan worden.
Waarom zou ik een samenwerkingsovereenkomst laten opstellen?
Het is aan te raden een samenwerking schriftelijk vast te leggen. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan en weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Dit maakt een samenwerking overzichtelijker.
Doordat er weinig in de wet is geregeld, geeft dat partijen veel vrijheid bij het opstellen van de overeenkomst. Echter schuilt hierbij ook een gevaar. Indien u bepaalde afspraken vergeet op te nemen in de overeenkomst, vormt de wet in dit geval geen ‘vangnet’. Daarom is het aan te raden om de samenwerkingsovereenkomst op te stellen door een jurist. Bij Young Law bieden wij twee verschillende manieren aan om dit te doen:
- Via Zelf Doen van Young Law. Betreft het een eenvoudige samenwerking, dan kunt u middels onze Zelf Doen software het document opstellen. U doorloopt een vragenlijst, en na het doorlopen van de vragenlijst ontvangt u direct de overeenkomst.
- Via Maatwerk van Young Law. Betreft het een wat complexere samenwerking, dan raden wij u aan om de samenwerkingsovereenkomst geheel op maat te laten opstellen door een van onze juristen. U ontvangt dan binnen 5 werkdagen een overeenkomst die geheel is toegesneden op de samenwerking die u aangaat.
Vertalen?
Indien u een internationale samenwerking aangaat, of een samenwerking met een partij die de Nederlandse taal niet machtig is, dan heeft u een samenwerkingsovereenkomst nodig in bijvoorbeeld de Engelse taal. Bij Young Law is het mogelijk om de overeenkomst zowel in het Nederlands als in een derde taal op te laten stellen. Voor de vertalingen werken wij samen met een juridisch vertaalbureau. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat de vertaling juridisch geheel juist is. Bel voor meer informatie naar 085 065 47 37.
Met een samenwerkingsovereenkomst van Young Law zorgt u voor:
- Een leuke samenwerking
- Duidelijke afspraken
- De juiste opbouw
- Snel de juiste documenten
- Duidelijke en professionele taal
- Besparing op een advocaat