Waarom een persoonlijke holding?

Alles gewoon goed geregeld.

Geplaatst geleden

Niet alle (toekomstige) ondernemers weten wat een persoonlijke holding is. Hierdoor kan je allerlei voordelen mislopen. Dit is zonde en niet nodig. Wij leggen in dit artikel uit wat een persoonlijke holding is en welke voordelen een holding kan opleveren. Dit zodat niemand deze voordelen nog hoeft mis te lopen.

Wat is een persoonlijke holding?

Een persoonlijke holding bezit de aandelen van je vennootschap. Op jouw beurt bezit jij als ondernemer weer de aandelen van de holding. Als ondernemer ben je dan dus de eigenaar van de holding en de holding is de eigenaar van de werkvennootschap. Deze holding is een vennootschap die tussen jou en de andere vennootschap (de werkvennootschap) in zit, dit wordt ook wel de holdingstructuur of dubbele bv-structuur genoemd. In de holding kun je allerlei voor jou waardevolle zaken bewaren zoals vermogen en aandelen. In de werkvennootschap breng je alle dagelijkse ondernemingsactiviteiten onder. Daarnaast is het mogelijk om onder de holding meerdere vennootschappen te hangen.

Waarom zou je een persoonlijke holding oprichten?

Om te beginnen wil je natuurlijk geen onnodige risico’s lopen. Als je gebruikt maakt van een holding kun je hierin in je waardevolle activa (denk aan bijvoorbeeld patenten en merkrechten) of ‘overtollig’ vermogen onderbrengen. Door dit in de holding onder te brengen wordt de activa beschermd tegen de risico’s die de werkvennootschap loopt, zodat schuldeisers zich in beginsel hierop niet kunnen verhalen. Ook kun je je pensioen onderbrengen in de holding, zodat schuldeisers van je onderneming niet aan jouw oudedagsvoorziening kunnen komen.

Daarnaast kent de holdingstructuur een aantal fiscale voordelen. Zo heb je de mogelijkheid om winsten en verliezen met elkaar te verrekenen indien je meerdere vennootschappen onder je holding hebt hangen. Nieuwe onderneming behalen soms pas na jaren winst, de verliezen die deze onderneming misschien eerst maakt kun je mooi verreken met de winst van een van je andere ondernemingen. Een voorwaarde is wel dat de holding tenminste 95% van de aandelen in deze werkvennootschappen moet bezitten waardoor er sprake is van een ‘fiscale eenheid’.

Dit is niet het enige fiscale voordeel die de holdingstructuur met zich meebrengt. Ook bij het verkopen van je onderneming kun je een fiscaal voordeel behalen. Indien je jouw onderneming verkoopt zonder dat je gebruik maakt van een holdingstructuur komt de winst uit de verkoop bij de inkomsten van je onderneming waardoor je hier waarschijnlijk 25% inkomstenbelasting over moet betalen. Dit is natuurlijk zonde. Maak je wel gebruik van de holdingstructuur dan komt de opbrengst van de verkoop van de aandelen van de onderneming in de holding. In de meeste gevallen is de holding vrijgesteld van deze belasting, vanwege de deelnemingsvrijstelling. Je betaalt in dat geval dus geen belasting over de winst van je verkoop.

Kortom een persoonlijke holding levert eigenlijk alleen maar voordelen op en is met onze hulp gemakkelijk op te richten.

Vragen? Bel gerust met onze medewerkers en wij helpen je verder!

9 thoughts on “Waarom een persoonlijke holding?

  1. Fijn dat u er wat aan heeft! Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van het artikel, dan kunt u ons uiteraard altijd even bellen of mailen.

  1. Fijn dat u er wat aan heeft gehad. Mocht u nog vragen hebben, dan helpen wij u graag verder.

   Met vriendelijke groet,

   Het Young Law team

  1. Bedankt en fijn dat u er wat aan heeft gehad. Mocht u nog vragen hebben, dan helpen wij u graag verder.

   Met vriendelijke groet,

   Het Young Law team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam *